Over Scouting Boxtel

Ontstaan
Scouting is in 1907 opgericht door Lord Baden Powell. In de zomer van 1910 kwam Scouting naar Nederland en werden de eerste scoutinggroepen van ons land opgericht. Voor de Tweede Wereldoorlog was er wel scouting in Boxtel, maar hoe precies is (ons) onbekend. In de oorlog werd scouting verboden. Na de oorlog ontstonden er verschillende scoutinggroepen in Boxtel.

Na de oorlog
Het gebouw wat we nu kennen als ‘De Rots’ aan de Nieuwe Nieuwstraat is gebouwd in 1938 en heette toen het St. Paulus jeugdhuis. Boxtel Oost bestond nog niet. De scoutinggroep Sint Paulus is in 1946 (?) opgericht. De groep bestond uit één en later twee welpengroepen en een verkennergroep.

De Kardinaal Lavigerie is ontstaan vanuit de Maria Regina Parochie. Deze parochie is in 1959 gesticht voor de nieuwe wijk Selissen. Vermoedelijk is niet lang na de bouw van de kerk de scoutinggroep opgericht. De kerk werd in 2003 gesloten en 2008 gesloopt, waarna de parochie werd opgeheven. De toren, die in de volksmond ‘Magere Josje’ genoemd werd, bleef staan. De scouts van de Lavigerie draaiden hun groep op Munsel. Hun clubhuis was het gebouw waar nu kano-vereniging de Pagaai in zit. Die blokhut werd gedeeld met de Rosa van Lima-groep.

De Pioniers ‘85 zijn in 1985 afgesplitst van de Lavigerie. Dit was toen alleen een groep voor rowans en pivo’s. De Kanunikken vielen daar ook onder. Deze voormalige pivogroep draaide in de Ridder van Cuijckstraat, achter 'De Burcht'. De Kanunikken komen nog steeds een keer per maand samen in de huidige blokhut van Scouting Boxtel.

De Wickiup
In 1995 werd blokhut De Wickiup gebouwd. Alle groepen van Boxtel verhuisden naar dit nieuwe gebouw. In eerste instantie als losse groepen. In 2000 ontstond Scouting2000 dankzij een fusie van de Pioniers ‘85, de Rosa van Lima en de Sint Paulus. Niet veel later sloot ook de Kardinaal Lavigerie aan en in op 1 september 2002 werd Scouting Boxtel opgericht. Dankzij de fusie werd het voor een jeugdlid mogelijk om zonder overstap naar een andere groep alle speltakken te doorlopen.

In de loop der jaren groeide de voormalige groepen naar elkaar toe en ontstond de hechte en enthousiaste club die Scouting Boxtel tegenwoordig is. Daarmee ontstonden ook nieuwe tradities. Zo vormt de groepsopening in september vormt altijd een feestelijke start van het nieuwe seizoen. De JOTA/JOTI hebben we in de loop der jaren uitgebouwd tot een groot evenement wat we de JOTARI noemen. Daarnaast organiseren we elk jaar een carnavalsfeest voor de welpen en verschillende andere terugkerende activiteiten voor vrijwilligers en jeugdleden.

De afgelopen jaren zijn we verder gegroeid. In 2008 splitsten de jongenswelpen op zaterdag in de Romulus en Remus. Een paar jaar later werd onze stam opgericht. In 2018 liepen de verkenner- en gidsengroepen over in leden en besloten we om een vierde scoutsgroep te starten: de scouts vrijdag. Komend jaar starten we onze 15e (!) speltak, een nieuwe (gemengde) explorergroep. Wellicht komt er in de toekomst ook een gemengde welpengroep, zodat alle jeugdleden de keuze hebben om hun hele scouts-carrière gemengd óf gescheiden te draaien.

Zo groeide Scouting Boxtel door tot een groep van ruim honderd vrijwilligers en ruim driehonderd jeugdleden. Daarmee zijn we de grootste scoutingvereniging van zuidelijk Nederland en landelijk staan we op de derde plaats.

Bouw Wickiup
Bouw wickiup
Pannekoeken bakken
Jota 1998